Udblik.dk

                                                                                                             

 

Rowan Williams
Stilhed og honningkager
- Ørkenens visdom

Oversættelse: Liselotte Hornemann Kragh

Forlaget Alfa

 

Rowan Williams
Stilhed og honningkager
- Ørkenens visdom

Første bog på dansk af den engelske ærkebiskop Rowan Williams. I Stilhed og honningkager kombinerer Rowan Williams ørkenfædrenes ældgamle visdom med noget yderst aktuelt: Hvordan finder vi sandheden om os selv og hvordan kan vi eksistere respektfuldt sammen med vores medmennesker, lokalt og globalt.

Dansk forord ved Anders Laugesen, Mennesker og tro, P1.

 

Forord

Hjertets lys funklede i øjnene på den gamle Athos-munk Simon Peter, da han bød på et glas ufortyndet Arak og et stykke rosensødt lukumi. Skal du ikke selv have noget, spurgte min rejseledsager. ’Nej’, svarede munken. ’Hvorfor ikke?’. Lyset i øjnene blev til et glimt: ’Jeg lider af munkesyge. Men vi er alle på vej hjem for at blive helbredt’.

Jeg var ung, dengang Simon Peter bød mig, en vildt fremmed, ind på besøg. Siden har jeg blandt eneboermunke i mange af verdens gamle kirker iagttaget samme hjertelige klarhed som i sin tid hos Simon Peter.  Der er ikke langt fra praktisk gæstfrihed til underfundig visdom. Og hjertets klarhed gør ordene knappe og skarpe.

Fra nutidens hjerteklare eneboermunke  løber der en rød tråd direkte tilbage til ørkenfædrene. Deres vej ind i mødet med Gud har skabt en spiritualitet, hvis lige ikke findes i den kristne tradition.

Den anglikanske ærkebiskop Rowan Williams er en af vor tids store religiøse skikkelser. Hans sans for troens dybde i den mangfoldige kristne tradition er imponerende, og det samme er hans evne til at kommunikere på nutidens præmisser.

Ikke tilfældigt har derfor netop Rowan Williams introduceret den århundrede gamle visdom fra ørkenfædrene til den hypermoderne søgende englænder. Med præcision og hjertevarme bruger ærkebispen de gamles visdom til at føre nutidens urbane ørkenmennesker helt ind i kernen af levende kristentro.

Nærværende bog er en hjerte- og øjeåbner til Åndens univers.

Her lever glimt af den evige, kærlige Gud ind i dagligdagens gøremål, bøvl og glæder. Lige nu.

 

 

 

Ørkenfædrene har i deres upolerede sprog en meget inspirerende måde at give en kristen essens videre på.

Og den anglikanske ærkebiskop Rowan Williams tilføjer en ekstra dimension til de gamles udsagn, fordi han har en dyb forståelse af vor tid.

 

Bogen i Liselotte Hornemann Krags flotte oversættelse kan kun varmt anbefales

 

I øvrigt vil jeg til yderligere fordybelse i primærkilder anbefale:

The Lives of the Desert Fathers. The historia Monachorum in Aegypto.

Translated by Norman Russel.

Cisstercian Publications USA, 1980

 

Se også Liselotte Hornemann Krags hjemmeside:

www.eksistensformidling.dk