Gudstjenester

Værksted  &

Eksperimentarium

 

 

Prøv alt - hold fast i det gode

 

Det skrev Paulus i det første brev til Thessalonikerne.

 

At prøve alt er ikke det samme som, at alt skal afprøves. Men det betyder, at man skal undersøge ting for at se, om de holder inden for troens rammer.

Det gælder også  gudstjenestens former.

Ingen har patent på, hvordan en gudstjeneste skal se ud. En lang historie for gudstjenester giver gode retningslinier for dens elementer. Men det har altid været således, at gudstjenestens former  har været under udvikling. Nogle af dem har vist sig langtidsholdbare. Andre har været nyttige en tid. For så at blive afløst af nye former.

En af de største udfordringer for folkekirken i dag er at arbejde med gudstjenesten.

Vi er nogle, som holder meget af højmessen, men den kan ikke stå alene. Folkekirkens medlemmer er forskellige. Ikke alle finder sig hjemme i højmessens udtryk. Og for at alle kan finde en gudstjeneste, så er det naturligt, at der findes en variation af former. For mig gerne med højmessen som det samlede centrum.

Desværre er erfaringerne med nye gudstjenesteformer ikke så omfattende, som man kunne ønske sig. Derfor bør vi lige nu eksperimentere med forskellige gudstjenesteudtryk, for at nye solide former efterhånden kan vise sig.

I forskellige sammenhænge har jeg sammen med andre forsøgt at sammensætte nye gudstjenester inspireret af gamle traditioner. Nogle af dem er præsenteret her. Og siden er under opdatering.

Eksperimenterne er ikke udtryk for  færdige gudstjenster. Men for frimodigheden til at være under vejs. Og glæden ved at bruge gudstjenestens muligheder i sit forhold til Gud.

Interesserede er velkommen til at skrive for at få nærmere oplysninger omkring brugbarheden af de enkelte gudstjenester.

 

 

Gudstjenester

 

 

Gudstjenesteværksted:

 

 

Maria hensovning

 

Gudstjenester i familien

 

Fødselsdagsgudstjeneste

 

Anna-Birgittas dåb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                Udblik.dk